Boltív készítése gipszkartonból

Boltív készítése gipszkartonból. 

Hajlítható gipszkartont használjuk vagy normál gipszkartont ha boltívet szeretnénk készíteni. A hajlítható gipszkarton vastagsága 6 mm

Normál, víz- és tűzálló kivitelben is beszerezhetők a hajlítható gipszkartonok. A táblaméretük 1200 x  2600 – 3000 mm közötti.

Hajlítható gipszkarton termékismertető: Íves mennyezetek és válaszfalak készítéséhez ajánlott vékony, hajlékony, hajlítható gipszkarton. Ajánlott hajlítási sugár méret: belső ívre 600 mm-től, külső ívre 1400 mm-től. 

Normál gipszkartonnál a következőkre figyeljenek. A beirdalt gipszkarton lapok alkalmazásával bármilyen, akár szabálytalan ívben hajló felületek is kialakíthatók, természetesen a megfelelő alakkövetéshez mindenkor az íveltséget pontosan biztosító vázszerkezet szükséges, ami azonban szélsőséges esetekben komoly szaktudást igényelő munka. Az egyszerűbb ívelésű falrészek kialakítását azonban bárki számára megvalósíthatóvá teszik a 3 cm-enként bevagdosott U-idomok, és az azokra felerősített, szárazon hajlítható gipszkarton lemezek. 

Minden típusú gipszkarton lapot készleten tartunk minden telephelyünkön. 

Boltív készítése gipszkartonból
Boltív készítése gipszkartonból
A 6,5, 9,5 és 12,5 mm-es normál gipszkarton lapokból boltív készíthető. A gipszkarton rendszerek elterjedésével új lehetőségek nyíltak nemcsak az építők, de a lakásukat felújítók számára is.

Gipszkartonból viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet válaszfalakat kialakítani, álmennyezetet készíteni, és az elöregedett vakolatot is simára varázsolhatjuk velük. 

Boltív készítése gipszkartonból. 

Ez ma már nem okoz problémát az átlagos ismeretekkel bírók számára hiszen a legelterjedtebb belső építészeti megoldás a gipszkartonozás. Azt azonban kevesen tudják, hogy a gipszkarton lapok alkalmasak ívelt felületek kialakítására is. Ezt többnyire csak gipszkartonos szakemberek képesek megvalósítani. Ehhez ugyanis kellő gyakorlat és a lapoknak az alapos ismerete szükséges ha normál gipszkarton lapokból készítik el.
A gipszkarton lapoknak azonban vannak szárazon hajlítható változatai is, amelyekkel ugyanolyan könnyű dolgozni, mint a sík lapokkal. Mint azt említettük, a sík lapok még szárazon is hajlíthatók, persze csak mértékkel. Nedvesítve a hajlítási sugár mérete jelentősen csökkenthető, ez esetben az egyenletes nedvesítés a siker kulcsa. Természetesen a lapok vastagsága is behatárolja a hajlíthatóság mértékét. A 6,5 mm-es lemezek szárazon 1 m-es, nedvesítve viszont akár 30 cm-es sugárban is meghajlíthatók.
A 9,5 mm vastag normál gipszkarton lapokat szárazon csak 2 m-es, nedvesen pedig már 50 cm-es, a 12,5 mm vastagságúakat pedig szárazon csupán 2,75 m-es, nedvesét követően pedig akár 1 m-es rádiuszban meg lehet hajlítani. Az viszont kevésbé ismert, hogy már jó ideje beszerezhetők szárazon is könnyen hajlítható gipszkarton lemezek. Ezek különlegesen előkezelt lapok, amelyekből bármilyen ív megformálható. Jellegzetességük, hogy általában egy plusz papírréteggel megerősítve készülnek, a hajlítás megkönnyítését pedig gyári beirdalások teszik lehetővé. A bevágások nem gyengítik a lapok szerkezetét, csak az ívre formálásukat könnyítik meg.
Felerősítésükhöz éppen úgy vázszerkezet szükséges, mint a sík lemezekhez. A lényeg, hogy a padlóhoz és a mennyezetre már előre bevagdosott és megfelelő ívre hajlított U idomokat kell rögzíteni. A függőleges CW idomok hajlított felületnél egymástól csak 400 mm-es távolságra lehetnek. Faváz esetén is ez a mérvadó kiosztás. A meghajlított lemezek a megszokott módon csavarokkal rögzíthetők a vázra. A váz kialakítása, pontos beállítása bizony nem könnyű feladat, a hajlított gipszkarton lemezek felerősítése is elég nehézkes, így érthető, ha ilyen munkára csak kevesen vállalkoznak. 

Boltív készítése gipszkartonból. 

A hajlítási sugár változó; van, amelyik 6 mm vastagságú és belső ívre 60 cm, külsőre pedig 140 cm sugárban hajlítható. E lemezek hossza 2400 mm, szélességük pedig 1200 mm. A vázszerkezet, amire a lapokat fel lehet erősíteni hasonló az előbb említetthez. A vázra csavarokkal ívben felerősített gipszlap burkolat felületét hézagoló gipsszel kell besimítani. Beszerezhetők más gyártmányú lapok is, amelyek az előbbinél kisebb sugarú ívre hajlíthatók.
Ezek is egyik oldalukon beirdaltak, kettős karton borításúak, és kétféle irdalással gyártják őket. Az 1 cm-es irdalásnak köszönhetően ezeket a modulos lapokat legfeljebb 12 cm-s, a 3 cm-enként irdaltakat pedig 32 cm-es átmérőjű hengerré lehet szárazon meghajlítani.
A gipszkarton lap vastagságok 6 és 12,5 mm. Normál, víz- és tűzálló kivitelben is beszerezhetők. A táblaméretük 1200 x 2600-3000 mm közötti.
A lapokat ragasztó habarccsal a fal felületére is fel lehet erősíteni, így akár meglévő oszlopokra is felragaszthatók. Alapfedésként 3 cm-es lapokat célszerű használni, amire azután borításként 1 cm-enként irdalt paneleket ajánlott felragasztani. Ezzel elkerülhető a csavarok glettel történő lefedése, és kialakított felület csak felületi besimítást igényel. Az irdalt gipszkarton táblák megfelelő fém, vagy favázra erősítésével szinte bármilyen görbületű falfelület kialakítható, még a bonyolult S-alak is.
Szögletes falnyílások boltíves átalakítására is kiválóan alkalmasak a beirdalt gipszkarton lapok, de felerősítésükhöz ez esetben is megfelelően kialakított, gipszkarton profilokból összeállított tartószerkezetre van szükség.

Gipszkarton, kazettás álmennyezet és szigetelőanyag szakáruház vagyunk de kérjük, hogy az aktuális készletről érdeklődjön a kolléganőnél telefonon a táblázatban lévő telefonszámon. Javasoljuk, hogy a nyitvatartási idő vége előtt legalább fél órával jöjjön be hozzánk, hogy az anyagkiadás zökkenőmentes legyen. Amennyiben rendelése eléri a gyártó által szabott mennyiséget, úgy a termék ingyenesen kerül kiszállításra. Kollégáink tapasztalt szakemberek, akik kérdés esetén is rendelkezésükre állnak. Megrendelés esetén segítünk a szállításban is! Fizetés akár a helyszínen a a sofőrnél!  

Hanggátló, normál, impregnált, tűzgátló, tűzgátló impregnált, hajlítható, perforált gipszkarton árak. Siniat, Knauf, Rigips gipszkartonok. 

Armstrong és Knauf AMF kazettás álmennyezet lapok és rendszerek. Rockwool kőzetgyapot, Ursa és Knauf üveggyapot hangszigetelő és hőszigetelő anyagok Budapesten és vidéki telephelyeinken.

Szigetelőanyag árak ITT –  Gipszkarton profil árak ITT –  Kazettás álmennyezet árak ITT 

Telephelyeink elérhetőségei és árajánlatkérés lehetőségek:

Központi raktárcímtelefonszámemail cím
1163 BudapestNagyicce sor 4 +36 30 297 1733info@profiszigeteles.com