Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése bandázsolása

Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése bandázsolása.

Az élvédőket, bandázs szalagokat és minden anyagot raktárkészleten tartjuk, így azonnal megvásárolhatóak.

KÉREM NE ENGEDJÉK A KIVITELEZŐT, HOGY A BELSŐ SARKOKAT “MAJD JÓL KISZILÓZZUK”!! Ne engedjék mert ki fog repedni a sarok. Tény, hogy vannak kitűnő festhető szilikonok de önállóan vagy erős-nagy repedésekre nem megoldás. Erős bandázsoló szalag, élvédő, jó glett és gipsz kell a szép, sima és repedésmentes felület eléréséhez. Ezeket nálunk mind megvásárolhatja. 

Jól kezdődik ez a bejegyzés de ha ezt nem jelzem akkor az egész szakmaiságot ki lehet dobni a kukába. Nálam most végeztek a kivitelezők és a következőképpen rontották el az összes sarkot. ( Hogy hogyan tudták ezt pont nálam megcsinálni azt el sem merem mondani. )

Szóval röviden. Elővették a jól bevált, jó vékony üvegszálas hézagerősítő szalagot és azzal álltak neki a belső sarkok bandázsolásának de úgy, hogy a sarkokba behajtás nélkül, csak a sarok oldalfal részére tették a szalagot. Tehát a sarok átfedése nélkül. Elgletteltük a nagy semmit jó simára aztán megcsiszoltuk és jöhetett a sziló be a sarokba. Erős, a sarokba behajtható bandázsszalag nélkül nem elég a “sziló”.  Lett is baj ebből mert néhány nap múlva mikor kiszáradtak az anyagok végig kirepedt az összes sarok. Végig. 

Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése bandázsolása.

A két legfontosabb művelet.

1. Az élvédőzés, bandázsolás előtt gletteljük ki a hézagokat mind a belső sarkoknál mind a külső éleknél.

2. A belső sarkoknál a szalagot meghajtva átfedéssel tegyük fel és gletteljük el a bandázsszalagot az éleknél pedig sérülésmentes alumínium élvédőt használjunk mert a sérült, csavarodott élvédőt nehezen lehet javítani -fénytörés lehet a festés után és az nem szép látvány. A gipszkarton lapok bandázsolásához ajánlunk egy egyszerű szerszámot ami megkönnyíti a glettelést. A DELKO bandázsoló szerszámról bővebben ITT OLVASHAT. 

Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése bandázsolása
Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése bandázsolása

Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése bandázsolása
Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése bandázsolása

Most pedig jön néhány termékleírás az élvédőkről.

Az idő előre haladtával egyszerűsödnek a dolgok, és a problémákra egyre több megoldás kínálkozik. Az élek leverése a mai nap is sok helyen gondot jelent, pedig ha körbe nézünk, találunk rá előnyös és praktikus ellenszert. Ilyen az élvédők alkalmazása. A gipszkarton fal élvédőzés és hézagolás a gipszkarton-szerelés utolsó lépése, mely jelentősen meghatározhatja munkánk minőségét. Az élvédőzés és hézagolás során Knauf, Siniat, Rigips gyártók által gyártott gipszeket használjunk.

2 felület élvédőzése nagyon fontos ha erős sarkokat éleket szeretnénk. Vannak a belső sarkok és a külső élek. Mindkettőre élvédőt kell rakni mind a repedések mind a sérülések elkerülése miatt. Több féle élvédőt kell vagy lehet használnunk belső sarkok védelmére és külső élek védelmére.

Belső sarkokra használjuk papír szalagot vagy alumínium szállal erősített bandázsszalagot.

Belső sarok. Ezeket a hézagerősítő szalagokat többek között belső sarkok hézagolására használjuk. Alkalmazásukkal erős kapcsolatot hozhatunk létre. Behajtható a sarokba így az átfedése miatt nem tud kirepedni.

A papír hézagerősítő szalagot többek között belső sarkok hézagolására használjuk. Alkalmazásával erős kapcsolatot hozhatunk létre.

1a–1b. A belső sarkok hézagait a bandázsolás ki kell tölteni glettanyaggal. Ennek  as záradása után a sarok mindkét oldalára vigyünk fel glettanyagot.

Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése bandázsolása
Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése bandázsolása

2. Az előzőleg megnedvesített, megfelelő szögben behajlított papír hézagerősítő szalagot a sarokba helyezzük, majd belesimítjuk.

A bandázs szalag beágyazása a glettbe
A bandázs szalag beágyazása a glettbe

 

3. A papír hézagerősítő szalagot úgy gletteljük, hogy a hézagoló anyagot mindkét irányban kb. 15 cm-re elhúzzuk. A második, fedő glett réteget az alsónál kicsit szélesebben húzzuk el. A simítást általában elegendő egy rétegben elvégezni. A tökéletes száradást követően lecsiszoljuk a felületet.

Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése bandázsolása
Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése bandázsolása

Külső sarkok védelme. 

A külső falsarkokat, az ablaknyílás melletti sarkokat stb.., 25 x 25 mm-es ALUMÍNIUM élvédővel merevítjük. Az ALU élvédőt egy réteg hézagoló anyagba helyezzük, elsimítjuk, és a kinyomódott hézagoló anyagot eltávolítjuk.

Az első réteg megszáradását követően újabb hézagoló anyag réteget viszünk fel, és síkban elhúzzuk.

Az ALU élvédőt acélkapcsok segítségével, tűzőgéppel, szárazon is rögzíthetjük, majd ezt követően átgletteljük.

Alumínium élvédő – gipszkarton sarkokra 

Alumínium élvédő, pozitív 90 fokos élek kialakítására és védelmére szolgál. A legáltalánosabb élvédő.

Alumínium élvédő
Alumínium élvédő

 

Derékszögű pozitív sarkok élképzésére.
 • Felhasználás: beltérben
 • Alapfelület, melyen alkalmazható: gipszkarton építőlemezek, vakolt felületek
Műszaki adatok
Méret Hosszúság Anyagvastagság
23 x 23 mm 2000 mm
2500 mm
2750 mm
3000 mm
0,3 mm alumínium

Alumínium erősítésű papírszalag íves, pozitív sarkok élvédelmére, a gletteléssel együtt tökéletesen elsimított és erős felületet alkotnak. 5 cm széles, 30 méteres tekercsekben kapható.  Az Alux élvédőt külső sarkok merevítésére használjuk. (Vagy belső sarok esetén is a fent leírt módon.) A szalagot fémcsíkokkal befelé a hézagoló anyagba helyezzük. Elsimítjuk, és a szalag alól kinyomjuk a felesleges hézagoló anyagot. Az így rögzített szalagot áthúzzuk és lecsiszoljuk.

ALUX élvédő

Alumínium csíkkal erősített papír élvédő szalag, amely pozitív és negatív sarkok élképzésére egyaránt alkalmas. Nagy előnye, hogy hegyes- és tompa szögek kialakítását is lehetővé teszi. Alkalmazásakor a papír hézagerősítő szalagnál leírtak szerint kell eljárni.

 • Felhasználás: beltérben
 • Alapfelület, melyen alkalmazható: gipszkarton építőlemezek, vakolt felületek
Műszaki adatok
Méret Hosszúság
50 x 50 mm 30 m/ tekercs

Alumínium élvédő pozitív 90 fokos véglezárás kialakítására, belsőépítészeti munkákhoz. Szárnyméret : 13 x 25 mm, 2,5 m-es szálakban kapható.

Feles alumínium élvédő
Feles alumínium élvédő

 

Derékszögű pozitív sarkok élképzésére.

 • Felhasználás: beltérben
 • Alapfelület, melyen alkalmazható: vakolt felületek
Műszaki adatok
Méret Hosszúság Anyagvastagság
25 x13 mm 2750 mm 0,3 mm alumínium
PVC "J" lezáró profil
PVC “J” lezáró profil

J profil. Gipszkarton lemezek szabadon álló élének védelmére.

 • Felhasználás: beltérben
 • Alapfelület,melyen alkalmazható: gipszkarton építőlemezek
Műszaki adatok
Méret Hosszúság
20×12,5 mm 2500 mm

 

PVC hajlítható élvédő
PVC hajlítható élvédő
PVC hajlítható élvédő

Ívesíthető PVC profil: Ütésálló, kemény fehér PVC-ből készült, íves élek kialakítására és védelmére gipszkartonokhoz és vékony rétegű vakolatokhoz. 3 m-es szálakban kapható.

Anyaga: extrudált PVC
Felhasználási terület: Gipszkartonból, gipszrost lapokból vagy tömör gipszlapokból épített válaszfalak és egyéb falszerkezetek ívesen vezetett pozitív sarkainak védelmére (pl boltívek, íves lépcsőfalak lezárásánál) hézagológipszbe vagy glettelőgipszbe ágyazva.
Profil hossz: 2,5 m
Kiszerelés: 2,5 m × 20 db = 50 m/köteg

Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése bandázsolása.

A legáltalánosabban használt és kitűnő alumínium élvédő használatáról néhány jó tanács.

Az alumínium élvédőt az gipszkarton lap élekre helyezzük, ezt követi a glettelés, és a festés. A műveletsor végén a szem nem lát belőle semmit, csak azt érzékeljük, hogy az élek keményebbek, nem sérülnek annyira, mint egykoron. Nem esik le vakolatdarab, ha neki megyünk véletlenül, és szép, szabályos éleink keletkeztek. Feldobja a környezetünket, pedig nem látjuk.

Az élvédő felhelyezése a következő:

Előre levágjuk méretre az élvédőt, majd a megfelelő minőségűre kevert glettet, kisebb pogácsákban felhelyezzük az élekre. Az anyagot keverjük krémes állagúra, ne legyen sűrű, mert nem tudjuk igazgatni benne a profilunkat, de ne legyen túl híg sem, mert akkor többet találunk a talajon, mint az élen, ha feltettük a pogácsákat, az élvédőt bele helyezzük, és óvatos mozgatással beállítjuk a kívánt helyzetbe.

Ne nyomjuk rá erősen, mert eldeformálódhat. Ha több élvédő találkozik egymással, akkor ügyeljünk rá, hogy az élek fussanak egymással. Lehetőleg egyszerre rakjuk fel azokat, amelyek érintkeznek egymással. mert így még van időnk igazítani az élvédő profilokon. Amikor ez megvan, akkor glettvassal áthúzzuk a felületét, majd ha ez megszáradt, akkor megismételjük az átglettelését. Egészen addig végezzük ezt, amíg el nem érjük a megfelelő minőséget.

Ezek után jöhet a festés:
Festéskor ügyeljünk arra, hogy a festés ne csurogjon át az él egyik oldaláról a másikra. Az élvédőt sokszor 3 réteg festék takarja el teljesen, de vannak kivételek, amikor 2 réteg is elég. Minden esetben hagyjuk a rétegeket megszáradni, mielőtt átmegyünk rajta egy újabb réteg festékkel. Az élvédő festés, tapétázás után nem látszik, csak az általa produkált él. Minőségi javulást érhetünk el az alkalmazásával.

 

GIPSZKARTONBÓL KÉSZÜLT KÜLSŐ ÉLEK VÉDELME ALUMÍNIUM ÉLVÉDŐ SEGÍTSÉGÉVEL

Az alumínium élvédőket különösen sérülékeny helyeken használjuk, ahol az élek 90 fokos szöget zárnak be pl. folyosókon. A munkát a szükséges anyagok előkészítésével kell kezdeni:

 • alapozó gipsz – a NIDA Start, NIDA Duo gipszeket javasoljuk – ezek a gipszek bekeverhető por formájában kaphatók, vagy a NIDA PRO kész glettet, ezt már nem kell készre keverni, illetve a NIDA Hydromix kész glettet – ez utóbbit vizes helyiségekben való felhasználásra készült
 • perforált alumínium élvédő – a NIDA ajánlatában 2,5 m és 3 m hosszú élvédők kaphatók
 • lemezvágó olló – segítségével tudjuk méretre vágni az élvédőt
Alumínium élvédők használata.

1. LÉPÉS

Lemezvágó ollóval vágjuk le az élvédőt a szükséges hosszra.

2. LÉPÉS

Következő lépésként keverjük ki az alapozó gipszet a csomagoláson szereplő utasításnak megfelelően. Ha kész glettet használunk akkor ez a lépés kimarad.

3. LÉPÉS

Glettvas vagy spakli segítségével hordjuk fel a gipszet a kívánt él/sarok teljes hosszában.

4. LÉPÉS

Nyomjuk bele a gipszbe az élvédőt.

Figyelem! Az élvédő süllyesztése annyit jelent, hogy azt belenyomjuk a felhordott gipszbe addig a pillanatig, míg a perforáción keresztül „ki nem nyomódik” a gipsz. Ami kijön a perforáción/lukakon keresztül azt spaklival húzzuk le. Ezzel a mozdulattal elkerülhetők az élvédő alatt kialakuló esetleges légbuborékok és annak is a bizonyítékát kapjuk, hogy az élvédő a teljes hosszúságán rögzítve van.

Fontos, hogy az élvédőket a gipsz felhasználhatósági ideje alatt rögzítsük, azaz a gipsz megkötése előtt. Ellenőrizd ezt az információt a csomagoláson.

5. LÉPÉS

A kinyomódott gipszet simítsd el az élvédő külső felületén, egészen addig, amíg sima felületet nem kapsz. Ennek köszönhetően az élvédő teljes egészében bele lesz süllyesztve a gipszrétegbe.

6. LÉPÉS

Az élvédő süllyesztése után feltétlenül ellenőrizd annak fekvését vízmértékkel, hogy vízszintes és függőleges legyen a sarok. Erre a célra használjunk vízmértéket.

7. LÉPÉS

A gipsz teljes száradása után csiszoljuk le a felületet finom csiszolópapír segítségével.

8. LÉPÉS

Száradás után lefesthetjük a falat, illetve más anyagokkal befejezhetjük a felület kialakítását, pl. tapétával. Szükség esetén előzőleg alapozd le a falat – a festék, vagy tapéta gyártójának utasításai szerint.

Gipszkarton fal élek sarkok élvédőzése fémszalagos élvédővel. 

A fémbetétes élvédő szalaggal kevésbé sérülékeny helyeken lévő éleket védünk. Ezt a szalagot főleg olyan lemezfelületek csatlakozásain alkalmazzuk, ahol a találkozás bármilyen külső, vagy belső szöget zár be (pl. a tetőcsúcs és könyökfal találkozása, éles, vagy nyitott élű sarkok).

Szükséges anyagok:

 • alapozó gipsz – javaslatunk a NIDA Start, NIDA Duo alapozó gipszek – ezek bekeverendő por formájában kaphatók, a NIDA PRO készmassza, ezt már nem kell bekeverni, a
 • fémbetétes élvédő szalag
 • lemezolló – segítségével lehet a szalagot a megfelelő méretűre levágni

Papír bandázs szalag használata. Ez a legerősebb és legjobb megoldás a repedések ellen!

1. LÉPÉS

Vágjuk le az élvédő szalagot a rés hosszának megfelelően, nedvesítsük be tiszta vízzel. Pár percig benne is hagyhatjuk a vízben.

2. LÉPÉS

Míg ázik a szalag, a gipszkarton lapok csatlakozó éleit húzzuk át gipsszel.

3. LÉPÉS

Spakli segítségével nyomjuk bele az alapozó gipszbe a szalagot ügyelve arra, hogy ne sértsük fel a fém betétet.

4. LÉPÉS

Vigyázzunk, hogy a szalag alatt ne alakuljanak ki légbuborékok.

5. LÉPÉS

A szalag felületét gletteljük át vékony réteg gipsszel és várjuk meg, míg az megszárad.

6. LÉPÉS

Hordjuk fel a következő réteg gipszet és várjuk meg, míg megköt.

7. LÉPÉS

A gipsz teljes száradása után csiszolópapírral csiszoljuk át a felületet.

8. LÉPÉS

Száradás után lefesthetjük a falat, illetve más anyagokkal befejezhetjük a felület kialakítását, pl. tapétával. Szükség esetén előzőleg alapozd le a falat – a festék, vagy tapéta gyártójának utasításai szerint.

Gipszkarton, kazettás álmennyezet és szigetelőanyag szakáruház vagyunk.

Az élvédőket, bandázs szalagokat és minden anyagot raktárkészleten tartjuk, így azonnal megvásárolhatóak.

Gipszkarton áruházunk termékei:

Raktárainkban készleten vannak a SINIAT, KNAUF gipszkarton lapok, glettek, gipszek, élvédők.

Gipszkarton és kazettás álmennyezeti rendszerek, kőzetgyapot és üveggyapot szigetelőanyagok hő-, hang, vízszigetelés, homlokzati szigetelő vakolatok.

Hanggátló, tűzgátló, normál, impregnált, hajlítható, akusztikai gipszkartonok, alumínium ,papír és PVC élvédők, reviziós ajtók fémből, műanyagból és alumíniumból, tűzgátló ajtók, ytong téglák, OSB lapok, LB Knauf anyagok.

Mapei termékek, folyékony és kátránypapíros vízszigetelő anyagok,  gipszkarton falba szigetelőanyagok hangszigetelésnek, tetőtérbe hőszigetelésként, beton alá lépés és kopogás csillapításra, homlokzatra, könnyűszerkezetes faházhoz, pincékhez, víz és gázcsövekhez.

Szigetelőanyag árak ITT –  Gipszkarton profil árak ITT –  Kazettás álmennyezet árak ITT

Gipszkarton és szigetelőanyag raktárak telephelyek: Budapest  9 és 4. kerület, Szeged, Pécs, Székesfehérvár, Miskolc, Keszthely, Nyíregyháza, Győr és Kecskemét. 

Telephelyeink elérhetősége – készlet ellenőrzés telefonon.

Központi raktárcímtelefonszámemail cím
1163 BudapestNagyicce sor 4 +36 30 297 1733info@profiszigeteles.com