Gipszkartonozás folyamata

Gipszkartonozás folyamata.

 

Gipszkartonozás folyamata
Gipszkartonozás folyamata – előtétfal, válaszfal készítése

Gipszkartonozás folyamata
Gipszkartonozás folyamata – Függesztett mennyezet

A gipszkarton profilok segítségével alakíthatjuk ki az előtét vagy válaszfalak falak szerkezeti vázát. A vízszintes “vezető” UW profilok és a függőleges CW profilok alkotják a szerkezet alapelemeit. Az így kialakított profilvázra a gipszkarton lapok már könnyedén felcsavarozhatók. A gipszkarton profil fajták többféle méretben kaphatók a 2, 5 méterestől egészen az 5 méteresig. E fölött is rendelhető ha éppen hosszabb gipszkarton profil kell.

CD – UW – CW – UA – UD gipszkarton profilok raktárról. 

A gipszkarton profilok Budapesten és vidéki raktárainkban készleten vannak. Budapest 9. és 4. kerület, Győr, Szeged, Pécs, Székesfehérvár, Miskolc, Keszthely, Nyíregyháza, Győr és Kecskemét.

Szigetelőanyag árak ITT –  Gipszkarton profil árak ITT –  Kazettás álmennyezet árak ITT

Lépésről lépésre a gipszkartonozás folyamata. Előtétfal, válaszfal vagy álmennyezet gipszkartonból. 

1. A fém profil váz előkészítése

Gipszkarton munkák során nem csak az elektromos- és gépészeti vezetékek elrejtésére adódik lehetőség, hanem hő- és hangszigetelő valamint tűzvédelmi anyagok is alkalmazhatóak a gipszkartonozás során. A gipszkarton szereléshez egy fém- vagy favázat kell gyártani! A fémszerkezet előállításához lehetőség van gipszkartonozáshoz használható profilok alkalmazására. Ezeket a méretezést követően lemezollóval tudjuk vágni majd derékszögben hajlítva kettémetszeni vagy törni.

2. A vázszerkezet összeállítása UW és CW vagy UD és CD profilokból.

A gipszkarton szereléskor: falhoz, mennyezethez, illetve az aljzathoz a profilon lévő lyukak segítségével tudjuk rögzíteni az elemeket. Azon részegységek amelyek közvetlenül az épülethez kapcsolódnak alkotják a tartószerkezetet ezeknél célszerű tömítőanyagot alkalmazni az érintkezési pontoknál. A rögzítési pontok távolsága 60 – 80 cm. A végleges formát a merevítők felfogatásával érjük el úgy, hogy a már felszerelt fémprofilokhoz lemezcsavarokkal rögzítjük. 

3. A gipszkarton lapok méretre szabása

Gipszkarton szerelést megelőzően a méretezésnél ügyeljünk a gipsz karton lapok megfelelő takarására. Az előoldalon jelöljük a méretet vonalzó vagy a fémprofil segítségével. Ezt követően bevágjuk a kartont és a vágás mentén eltörjük a lapot. Ezután a hátoldalon is elvágjuk a kartont. A lapok könnyedén szabhatóak bármilyen méretre akár fűrésszel vagy késsel.Gipszkartonozással több rétegű burkolat is kialakítható amely nagyobb igénybevételnek áll ellen.

4. A rögzítsük a gipszkarton lapokat önmetsző csavarral a vázhoz.

Méretre vágást követően gipszkartoncsavar segítségével rögzítjük a lapokat. A tartó és szerelőprofilokból készült vázszerkezetre kerül a gipsz karton lap felrögzítésre. Ügyelve arra, hogy a gipszkarton lap ne szakadjon át és a csavar feje a gipszkarton síkjába essen. Ezek a csavarok mind a fa- és fémszerkezeteknél alkalmazhatóak. A rögzítéshez 3,5 mm-es önmetsző csavart kell használni, melyek hossza faváznál 20 mm, fémváznál 10 mm behajthatóságot biztosítson. A csavarok kb. 20 – 25 cm távolságra helyezkedjenek el egymástól, a gipszkartonlap szélétől kb. 10 -15 mm-re legyen.

Gipszkarton szerelésnél a lapokon kialakuló feszületség kivédése miatt a rögzítés középről indul és a lap széle felé halad!

5. A gipszkartonozás befejező fázisa.

Ha már az utolsó karton lap is a helyére került, következhet az élvédők felhelyezése, csavar fejek és hézagok eltüntetése. Hézagkitöltő glettanyagot használva spakli és glettvas segítségével felvisszük a szükséges helyekre, beágyazzuk az élvédő síneket majd újra gletteljük. Száradást követően csiszoljuk a felületet és tetszés szerint festhetjük. Ha gipszkarton építés után a burkolat többrétegű az alsó rétegek hézagait ki kell tölteni glettanyaggal.

Gipszkartonozáshoz szükséges eszközök: vízmérték, lemezvágó olló, gumikalapács, sniccer, gipszkarton fűrész, gipszkarton gyalu, gipszkarton lyukreszelő, körkivágó, glettvas, spakli, rögzítőelemek, csavarok, mérőszalag.