függesztett gipszkarton

Függesztett gipszkarton

ÓRIÁSI RAKTÁRKÉSZLET BUDAPESTEN! Aktuális raktárkészletért hívja a +36 30 958 2915-as telefonszámot.
Raktáraink-telephelyeink: Budapest 9. és 4. kerület. Vidéki telephelyeink: Szeged, Pécs, Székesfehérvár, Miskolc, Keszthely, Győr.

Szerelési útmutató
Főbb szerkezeti elemek
– A tömör gipszkarton álmennyezetek borítása Rigips gipszkarton építőlemezzel készül.
– Az álmennyezet tartószerkezetét horganyzott acélból készült CD- és UD-profilok alkotják.

Az építmény készültségi foka, az álmennyezet kitűzése

Az álmennyezet szerelését megelőzően az alábbi feladatokat kell elvégezni:
• Az installációs és légtechnikai szerelvények alaprajzszerű elrendezése az álmennyezeti térben, az álmennyezet biztonságos felfüggesztése érdekében.
• Az elektromos installációk kivezetési helyeinek ellenőrzése az álmennyezet felszínén, valamint az elektromos dobozok helye az álmennyezeti térben és a határoló falakban.

Az álmennyezet síkjának kijelölése lézer vagy csapózsinór segítségével. Mivel az alapszerkezet helyét jelöljük be, figyelembe kell venni a borító építőlemezek összvastagságát is.
A kijelölés során ellenőrizni kell, hogy az álmennyezet elképzelt magassága kapcsán nem kerülünk-e ellentmondásba az álmennyezeti tér előírt magasságával, az álmennyezet felfüggesztésével kapcsolatban (ami bizonyos álmennyezetek esetében tűzvédelmi előírás), vagy a tervezett lámpatestek és az üregek magasságát illetően, a lámpatestek helyén. Meg kell győződnünk az álmennyezeti térben beépítendő szerkezetek helyzetéről és magasságáról, továbbá ellenőrizni kell a kapcsolódó határoló szerkezetek tagolódását (ajtók, ablakok, felülvilágítók légtechnikai berendezések felső szélei stb.).

• Az esetleges revíziós nyílások kitűzése és megjelölése.
• Az álmennyezetet tartó függesztők helyének kijelölésénél figyelembe kell venni a tartószerkezet jellegét és az álmennyezet függesztőinek, tartóprofiljainak megengedett távolságát.

Tartószerkezet horganyzott acélprofilokból
Az álmennyezetek tartószerkezetét UD- szegőprofilok és a CD-profilokból készült profilváz alkotják.

1. Függesztőelemek kiválasztása
A gyártók által forgalmazott függesztők közül (direkfüggesztő, nóniusz függesztő, rugós gyorsfüggesztő, CD biztonsági függesztő) az álmennyezet terhelésének, tűzgátlásának, függesztési mélységnek megfelelően kell választanunk.
Az UD-profilokat felszerelésüket megelőzően Rigips csatlakozó szivacscsíkkal látjuk el, majd műanyag beütődübelekkel, vagy a határoló fal anyagától függően egyéb rögzítő szerkezettel rögzítjük a kapcsolódó függőleges szerkezetekhez.
Az UD-profilt a gipszkarton válaszfalakhoz 212 típusú gyorsépítő csavarok segítségével tudjuk rögzíteni, a válaszfal CW- profiljainak helyén. Az UD-profilokat a Rigidur vagy Ridurit építőlemezekkel borított válaszfalakhoz Rigidur, illetve Ridurit csavarok segítségével rögzíthetjük a falborításba, függetlenül a fal CW-profiljainak helyétől. Az UD-profilok rögzítési pontjainak maximális távolsága 800 mm. Az első rögzítési pont a szoba sarkától maximum 200 mm.
Megjegyzés: Abban az esetben, ha az álmennyezetnek teljesen függetlennek kell lennie a környező függőleges szerkezetektől, illetve dilatációt kell alkalmazni, az UD-profilokat nem az álmennyezet határoló falaira szereljük.

Azokat a CD-profilokat, amelyekhez az álmennyezet borítását csavarozzuk, szerelő CD-profiloknak nevezzük; kettős profilváz esetén a felső CD-profilokat főtartóknak nevezzük. A vázszerkezet paramétereit – függesztési raszter, függesztő típusa stb. – a bevezetőben található műszaki táblázatok tartalmazzák.
A szélső CD-profil faltól való távolságát és a szélső függesztő faltól való távolságát – a konkrét feladat igényeit
figyelembe véve – a részletrajzoknak megfelelően szükséges megválasztani. A főtartókat és a szerelő profilokat a rendszerhez tartozó elemekkel toldjuk össze úgy, hogy a szomszédos profilok toldásai min. egy lapszélességnyi távolsággal legyenek eltolva.

3. Ásványgyapot szigetelés
A Rigips álmennyezeteknél az ásványgyapot szigetelés akusztikai és tűzgátlási feladatokat lát el. Az ásványgyapot szigetelést (pl. Isover Akusto) teljes felületen, megszakítások nélkül kell elhelyezni.

4. Az álmennyezet borítása
A tömör gipszkarton álmennyezetek borításához Rigips gipszkarton építőlemezeket használunk. A lapokat a CD-szerelőprofilokhoz (vagy falécekhez) kell csavarozni. Eközben ügyelni kell arra, hogy a lapok rövidebb oldalainak csatlakozása mindig szerelőprofilra (lécre) essen. Amennyiben az álmennyezetnek a környező függőleges szerkezetektől való dilatációs függetlenségét nem szükséges biztosítani, a gipszkarton lap csavarozható közvetlenül a határoló UD-profilokba is. A lapokat a szerelőprofilokra merőlegesen helyezzük el. Az egymás mellé sorolt gipszkarton lapok rövidebbik éleit legalább 1 szerelőprofil távolságnyira el kell tolni egymástól, hogy ne alakuljanak ki kereszt alakú hézagok. Az álmennyezet és a határoló függőleges falszerkezet kapcsolatát a konkrét igényeknek megfelelően kell kialakítani.

Egysíkú CD-profilvázas álmennyezet.

A CD-főtartó profilokat a teherhordó födémhez függesztők és szemes függesztőhuzalok (4 mm, hosszúság 125–2000 mm) – segítségével rögzítjük. A CD-profilok magassága duplarugók segítségével állítható be. A „főtartó – függesztő” kapcsolat az adott függesztőnek a CD tartóprofilba történő bepattintásával jön létre. A „függesztő – födém” kapcsolathoz, vagy 1 db UDN 6/35 típusú, betonba való acéldübelt használunk, vagy 1 db famenetű csavart csavarozunk be – a fagerenda oldalába (nyírásra terhelt csavar). Az osztó CD-szerelőprofilokat biztonsági keresztösszekötőkkel rögzítjük a CD-főtartókhoz.