TETŐTÉR BEÉPÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

TETŐTÉR BEÉPÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI 

TETŐTÉR BEÉPÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
TETŐTÉR BEÉPÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

TETŐTÉR BEÉPÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
TETŐTÉR BEÉPÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

Tetőtér beépítés általános szabályai.

Minden típusú gipszkarton lapot, profilt, csavart, dűbelt, fóliákat, hőszigeteléseket, hangszigetelő anyagokat készleten tartunk. 

A tetőterek kialakításánál a következő általános szabályokat minden körülmények között be kell tartani. 

A gipszkarton építőlemezt nem szabad közvetlenül a szarufához illetve a fogópárhoz csavarozni, mindig szükséges az állítható kengyelek (vízszintes felületen esetleg direktfüggesztő) közé elhelyezett horganyzott acél CD-profilváz vagy a cserépléc, amelyhez a gipszkarton csavarozható. A kengyelek helyett más megoldás (pl. beállító csavar) alkalmazása nem elfogadható.

A vízszintes és ferde síkon a CD-profilok maximális tengelytávolsága 40 cm (125 cm széles gipszkarton lapok esetében 41,6 cm), míg a függőleges térdfal és válaszfal esetében 60 cm (62,5 cm).
A ferde tetősík kitűzésekor sohasem a szarufákhoz, hanem a vízszintes és függőleges síkhoz kell igazodni. A jól kitűzött tetőtérben a függőleges és ferde síkok találkozása vízszintes egyenes.

Amennyiben a tetősíkok megépítése után szabadon álló szerelt térdfal készül, a térdfal felső síkjához a ferde síkban profilnak kell kerülnie.
A hőszigetelésnek a szarufák közötti távolságot mindenhol teljesen ki kell töltenie, ezért a szigetelőanyagot a szarufák közti távolságnál mindig 1-2 cm-rel hosszabbra kell vágni. Ha a szigetelőanyag több rétegben kerül elhelyezésre, közöttük nem maradhat hézag, egyik réteget a másiknak neki kell tolni. A kétrétegű, eltolásban rakott szigetelés teljesen hőhídmentes felületet ad. Így csinálják ha megvan a megfelelő vastagságuk. Általános a 10 + 10 és a 10 +  15 cm-es kétrétegű szigetelés.  

Szigetelőanyag javaslatunk a ROCKWOOLl kőzetgyapot, URSA vagy KNAUF üveggyapot szigetelőanyagok. A kőzetgyapot erősebb és népszerűbb termék mert teljesen öntartó míg az üveggyapot szigetelések összecsúszhatnak ha nem megfelelően rögzítik és “összemennek” idővel. Szigetelőanyag árakat ITT talál. 

Ha a szigetelőanyag nem szorul be a szarufák közé, akkor gondoskodni kell annak rögzítéséről (például drótozással).
Ha a szarufa alsó síkja alá olyan vastagságú hőszigetelést kell elhelyezni, hogy a leghosszabb szárú állítható kengyel mérete sem elegendő, akkor a szarufák alá lécet, esetleg pallót kell szerelni.
Téli időszakban csak abban az esetben szabad szigetelést rakni, ha a párafékező réteg is azonnal elhelyezésre kerül, ellenkező esetben a hőszigetelésben lecsapódhat a pára, átnedvesítheti azt.
A CD- és UD-profilokból álló tartószerkezet építése csak azután következhet, hogy a hőszigetelés és hangszigetelés a vízszintes és a ferde síkban is elhelyezésre került. CD és UD profil árakat ITT talál.

Az UD-profilok hátuljára a felszerelés előtt minden esetben csatlakozó szivacscsík kerül.
A profilváz elkészülte után a szerkezetre kötelezően párazáró fólia kerül. A fóliának a teljes felületet hézag-, gyűrődés- és szakadás mentesen be kell borítania. A fóliát az oromfalaknál az UD-profilra is rá kell ragasztani, sőt, kis mértékben le kell hajtani az oromfalra. A fólia szélét a gipszkarton építőlemez el fogja takarni. A fólia toldását a fólia gyártójának előírásai szerint átlapolással kell elvégezni. Fokozott légzárási követelmény esetén a fóliát az UD-profillal kell az oromfalhoz szorítani.
A gipszkartonozás során a csavarok távolsága a vízszintes és a ferde síkban egyaránt legfeljebb 17 cm, függőleges síkban legfeljebb 25 cm lehet. 40 cm-nél keskenyebb csíkokat beépíteni tilos!

A tetőtér szerkezeteinél (vízszintes és ferde sík) hézagerősítésre kizárólag papír hézagerősítő szalag alkalmazható.
Az eltérő szerkezeteket (például a tetősíkot és a függőleges oromfalat) a hézagolás során nem szabad összeglettelni, mert az eltérő szerkezetek eltérő mozgásai miatt rövid időn belül csúnya repedések alakulnak ki. Helyette irányított repedést vagy árnyékfugát kell kialakítani.

Valós készlettel rendelkező gipszkarton, szigetelőanyag, kazettás álmennyezet szakáruház vagyunk de kérjük, hogy az aktuális készletről érdeklődjön a kolléganőnél telefonon. Hanggátló, normál, impregnált, tűzgátló, tűzgátló impregnált, hajlítható, perforált gipszkarton árak. Siniat, Knauf, Rigips gipszkartonok. 

Központi raktárcímtelefonszámemail cím
1163 BudapestNagyicce sor 4 +36 30 297 1733info@profiszigeteles.com
 

Armstrong, Knauf AMF álmennyezet rendszerek. Rockwool kőzetgyapot, Ursa és Knauf üveggyapot hangszigetelő és hőszigetelő anyagok Budapesten és vidéki telephelyeinken. 

Szigetelőanyag árak ITT –  Gipszkarton profil árak ITT –  Kazettás álmennyezet árak ITT