Vakolatok

Vakolatok

A vakolatok fajtái

A rengeteg vakolatfajta közül felsorolásszerűen megkülönböztethetünk (leglényegesebbek):

külső- belső  –  gépi- kézi  –  alap-simító, lábazati,  hőszigetelő, nemes, szórt (spriccelt), műgyantás, szilikát, szilikon, vízzáró, felújító, falszárító, vályog.

 

Kedves látogató!

Aktuális raktárkészletről és árakról érdeklődjön a kolléganőnél. +36 30 958 2915  

TerméknévMire való?Kiszerelésnettó ár/kiszerelés
Adesilex P9 Cementalapú rag. habarcs25 kgÁrakról kérjük érdeklődjön
Primer GDiszperziós alapozó25 kgÁrakról kérjük érdeklődjön
Keraflex S1rag. habarcs25 kgÁrakról kérjük érdeklődjön
Mapegum WPSkenhető szigetelés5 kgÁrakról kérjük érdeklődjön
Mapegum WPSkenhető szigetelés25 KgÁrakról kérjük érdeklődjön
Ultraplan ECO20önt. aljzatkiegyenlítő23 kgÁrakról kérjük érdeklődjön
Eco Prim Gripalapozó, kellősítő10 kgÁrakról kérjük érdeklődjön
Mapepur roof foampisztolyos ragasztóhab750 mlÁrakról kérjük érdeklődjön
Mapelastik "A"beton - repedésre24 kgÁrakról kérjük érdeklődjön
Mapelastik "B"beton - repedésre8 kgÁrakról kérjük érdeklődjön
MapelastikAquadefense3,5 KgÁrakról kérjük érdeklődjön
MapelastikAquadefense7,5 KgÁrakról kérjük érdeklődjön
MapelastikAquadefense15 KgÁrakról kérjük érdeklődjön
Planitop 550beton javító habarcs25 kgÁrakról kérjük érdeklődjön
Mapethermragasztótapasz25 kgÁrakról kérjük érdeklődjön
Mapethermkőzetgyapot ragsztó25 kgÁrakról kérjük érdeklődjön
Mapesil ACfehér szilikon310 mlÁrakról kérjük érdeklődjön
Keracolor FFfehér fugázó20 kgÁrakról kérjük érdeklődjön
Mapeband H130gumírozott textília10 fmÁrakról kérjük érdeklődjön
Mapeband H130gumírozott textília30 fmÁrakról kérjük érdeklődjön
Keracolor FFfehér fugázó5 kgÁrakról kérjük érdeklődjön

 

Felújítást, építkezést tervez a közeljövőben? LB Knauf vakolatok, MAPEI csemperagasztók, fugázók, szigetelések készleten Budapesten 2 telephelyünkön.

Valós készlettel rendelkező gipszkarton, kazettás álmennyezet és szigetelőanyag szakáruház vagyunk de kérjük, hogy az aktuális készletről érdeklődjön a kolléganőnél telefonon a táblázatban lévő telefonszámon. Javasoljuk, hogy a nyitvatartási idő vége előtt legalább fél órával jöjjön be hozzánk, hogy az anyagkiadás zökkenőmentes legyen.  Kollégáink tapasztalt szakemberek, akik kérdés esetén is rendelkezésükre állnak. Megrendelés esetén segítünk a szállításban is! Fizetés akár a helyszínen a a sofőrnél!  

Hanggátló, normál, impregnált, tűzgátló, tűzgátló impregnált, hajlítható, perforált gipszkarton árak. Siniat, Knauf, Rigips gipszkartonok. 

Armstrong és Knauf AMF kazettás álmennyezeti lapok,  rendszerek. Rockwool kőzetgyapot, Ursa és Knauf üveggyapot hangszigetelő és hőszigetelő anyagok Budapesten és vidéki telephelyeinken.

Szigetelőanyag árak ITT –  Gipszkarton profil árak ITT –  Kazettás álmennyezet árak ITT 

 

Telephelyeink elérhetőségei és árajánlatkérés lehetőségek:

Központi raktárcímtelefonszámemail cím
1163 BudapestNagyicce sor 4 +36 30 297 1733info@profiszigeteles.com

 

A vakolat kiválasztása.

Első fontos szabály: a felhasználható vakolat fajtáinak kiválasztását bízza szakemberre!  A végső döntés viszont legyen az Öné!

Homlokzati hőszigetelő rendszerhez használhatunk sokféle végső felületképző vakolat típust, úgymint  zsákosat (javított hagyományos nemes vakolat), műgyantásat, szilikátosat, szilikonosat és egyéb különleges fajtákat. Azt, hogy Ön ezek közül mit választ, azt nagyrészt  az Ön igényei (a vakolat tulajdonságai, alapján) és  a pénztárcája fogja eldönteni, esetleg a „mester” vagy a kereskedő meggyőző ereje vagy  a tapasztalatok alapján szerzett  „márkahűség”  (pl csak Baumit jöhet szóba…).

Lábazati alapvakolat (nem a műgyantás végső felületképző vakolat) esetén az Ön  választási  szempontja csak másodlagos, mert csak egyfajta vakolat jöhet szóba: cementvakolat. A választás lehetősége Ön részéről az, hogy előregyártott  (zsákos) vakolat legyen-e és melyik gyártóé, vagy hagyományosan kevert vakolat. a  többi a kivitelező felelőssége, de lehet hogy Ön a kiválasztással sem akar foglalkozni. Ez is egy döntés!

Az alapvakolatok a falazott vagy monolit betonszerkezetek védelmére, felületének kiegyenlítésére szolgálnak. Alkalmazásukkal homogén felület, légtömör szerkezet alakítható ki. Vakolatokkal javítható a falszerkezet hőszigetelő képessége, mechanikai ellenállóképessége, vízzel szembeni ellenállása és fagyállósága is. Mindemellett a külső vakolatokban épül le az épület mozgása során keletkező feszültség.

A. Kiválasztási szempontok.

Felhasználás helye: 

A felhasználás helye már nagymértékben meghatározza a falszerkezetet érő igénybevételt.

Kültér:

– homlokzat (általános felület), homlokzati tagozatok, díszek, párkányok
– lábazat, erkély, kerítés > cementvakolat

Beltér:

– normál funkció > mész-cement vakolat, gipsz vakolat
– nagy pára- vagy vízterhelés > cementvakolatok
– nagy mechanikai (statikus, dinamikus) igénybevétel. Pl: sport > adalékolt, nagy tapadó képességű, rugalmas cementvakolatok

 

Alapfelület típusa:

Ismerni kell a vakolandó alapfelület anyagát és tulajdonságait. A leggyakoribb alapfelületek a következők:

 • vázkerámia
 • pórusbeton
 • mészhomok tégla
 • tégla (tömör)
 • beton

Kivitelezési technológia. – Kézi vagy gépi

Kézi vakolás
Kézi vakolás

Gépi vakolás
Gépi vakolás

Hővezetési képesség

 • A falszerkezet hőszigetelésének javítása érdekében kis hővezetési tényezőjű vakolatot választhat.
 • Speciális fűtési technológiák esetén fontos az adott célnak leginkább megfelelő alapvakolat alkalmazása.

Pl. Falfűtés esetén jobb hővezető képességű és szálerősített alapvakolatra van szükség.

A vakolás menete

A megfelelő technológiai sorrend legalább annyira fontos, mint az odaillő anyagok kiválasztása.

Felületelőkészítés -nedvesítés, gúzolás, alapozás.

A vakolási munkák befejezéseként az alapvakolatokra az alábbi rétegek kerülhetnek:

 • Simítóvakolat
 • Színezővakolat
 • Burkolat
 • Hőszigetelő rendszer (polisztirol, kőzetgyapot)

Simítóvakolattal az alapvakolat kisebb hibáit, eltéréseit korrigálhatjuk, és a felület struktúráját finomíthatjuk. A hőszigetelő alapvakolatok felületére minden esetben simítóvakolat kerül: LB Knauf Simultan

A színezővakolattal alakíthatjuk ki a struktúrált, esztétikus, színes, falfelületeket. A színezővakolatok közvetlenül az alapozással ellátott alapvakolatra vagy a simítóvakolattal előkészített alapfelületre kerülnek fel.

Burkolatokat mint például a kerámia vagy naturkő, mindig közvetlenül az alapvakolatra ragasszuk fel. Kültérben figyelembe kell venni a burkolólap méretére vonatkozó korlátozásokat és a dilatációs fugakiosztást.

A falazatok hőszigetelő képessége nagy mértékben javítható polisztirol és kőzetgyapot homlokzati hőszigetelő rendszerekkel.

 

Vakolatok, habarcsok


A vakolóhabarcsok feladata
 a fal egyenlőtlenségeinek kitöltése; a meglévő hibák, sérülések eltüntetése.
Régen az építkezés során a helyszínen keverték meg a különböző felületekre szükséges vakolatot valahogy így – X lapát homok + Y lapát cement stb. ( mekkora egy lapát homok – vajon mindenkinél ugyanakkora mennyiséget jelent? ) Ma már a kész anyagok világában erre nincs szükség.
Költségoldalról nézve egy picivel drágább a kész vakolat, mint a helyszínen kevert, de csak víz kell hozzá, s már lehet is vele dolgozni. Ezáltal sokkal gyorsabb, s kényelmesebb a gyári vakolattal dolgozni- nem beszélve az egyenletes minőségről.

A hagyományos vakolatrendszerek három rétegből épülnek fel:

1. A faltól elindulva kell egy előfröcskölés, amit a szakma gúznak hív. Szerepe: egyrészt biztosítani az összekötést az alap vakolati réteg és a falfelület között. Másrészt az alap különböző szívóképességeit egyenlíti ki.

Vakolatok
Vakolatok

 

2. Alapvakolat: kiegyenlíti az alapfelület egyenetlenségeit. Ilyenkor az alapvakolatot vagy besimítják vagy a felületét beérdesítik.
Simítóvakolat esetén a “nedveset a nedvesre” elvet kell követni, azaz még ne száradjon meg teljesen – másnap már rá lehet vinni a következő réteget.

Alapvakolatoknál a szokásos vastagság kb. 2,5 -3 cm ( hőszigetelő alapvakolatnál 5 cm ), addig a simítóvakolatból kb. 3 mm.
Arra ügyeljünk, hogy sima legyen a felületünk – nincs szükségünk külön glettelésre vékonyvakolatnál!Ezeket az anyagokat kész vakolatoknak hívjuk – a mindennapi életben -, mert “csak” víz kell hozzá. Ezáltal az anyag minősége nem függ sem a homoktól, sem a segédmunkástól (miből mennyit tesz bele).3. A fedőréteg felhordása előtt legalább 10-14 napot célszerű várni, míg az alapvakolat elnyeri megfelelő szilárdságát.
Ahhoz, hogy az alapvakolatra kerülő színezőanyagot megfelelően fel lehessen hordani elő kel nedvesíteni a felületet, ami vékonyvakolat alapozóval történik. Ezt a színezés előtti nap vigyük fel. Figyeljünk oda, hogy telítettségig történjen ez, mert ellenkező esetben nagy a valószínűsége a foltosodásnak. Ezután következik a fedővakolat felhordása. Ez lehet nemes vakolat, ami zsákos anyag, ehhez vizet kell hozzáadni. Illetve lehet kész vakolat is azaz vékony vakolat, melyek vödrökben találhatóak.