Villanyszerelés gipszkarton falban

Villanyszerelés gipszkarton falban

 

Nagyon fontos, hogy tervezzük meg a villanyszerelést mert utólag már nagyon nyűgös.

Ha megvannak az elrendezés terveink akkor könnyebb dolgunk van de akkor is javasolt, hogy egy kicsit túlbiztosítsuk magunkat dugalj ügyben. Ha bármi változás lesz a bútorok elrendezésében akkor buktuk a mutatványt mert minden arrébb kerül a szobában.

Többféle villanyszerelési módszert ismerünk a gipszkarton falaknál. A villanyszereléshez használt kötődobozok mindenképpen gipszkartonba valók legyenek. Itt több féle mérettel találkozhatunk a villanyos boltokban így amikor elfogyott és újból lemegyünk vásárolni akkor figyeljünk az átmérőre is mert különbözhet. Ilyenkor 2 féle átmérőjű dobozfúrót kell használni ami meglassíthatja a kivitelezést.

Van aki a dobozokból csak simán a kábelt viszi végig a falban de a becsövezés az jobb megoldás mert bármikor újra lehet húzni a kábeleket és így áttekinthetőbb a rendszer. Arról nem is beszélve, hogy ha sérült vagy megsérül a vezeték mondjuk a csavarozásnál akkor igen nagy bajok lehetnek mert megrázhat az áram.

Vannak egyes és sorolható dobozok is. Általában műanyag dobozokról beszélhetünk. Néhányat megmutatunk Önöknek a lap alján mert ilyenekkel történik a villanyszerelés gipszkarton falban.

A villanyszerelést azon a gipszkarton falon kell kezdeni ahol a több kötődoboz és kiállás lesz. Először a falra jelöljük ki a kapcsolók, lámpák, kötődobozok helyét. A jelöléskor használjuk a vízmértéket mert így pontosan kijelölhetjük a doboz középpontokat. A doboz méretéhez válasszuk ki a fúrót.

Ha kell akkor csináljuk egy próbafúrást egy darab kartonon és illesszük bele a kötődobozunkat. Ha kivágtuk a dobozok helyét és beépítettük akkor össze kell csövezni őket. A gipszkarton profilokban vannak könnyítések amikben ezeket a csöveket elvezethetjük. Erre vannak kitalálva. Ezekben a csövekben könnyű lesz behúzni a kábeleket. A csöveket elmozdulás ellen rögzítsük.

Ha a dobozok és a csövek el vannak helyezve akkor a másik oldalon a gipszkarton lapokat felcsavarozhatjuk és el is készült a villamos hálózatunk. Ezt követően elvégezhetjük a vezetékek behúzását és a szükséges kötéseket. A kötéseket ellenőrizzük le majd a leszigetelt vezetékeket dugjuk be a kötődobozokba.

A festési munkák után elvégezhetjük a szerelvényezési és ellenőrzési feladatokat. Ez a rendszer ugyanolyan mint ha téglafalban lenne csak gyorsabb és könnyebb az elkészítése és nem jár sok kosszal.